Onderhoud van een alarmsysteem

Onderhoud van een alarmsysteem

Steeds meer alarmsystemen verkocht

Steeds meer mensen schaffen een alarmsysteem aan. Waarom alarmsystemen zo goed verkopen, heeft ongetwijfeld te maken met het toenemende gevoel van onveiligheid. Met een goed alarmsysteem in je woning slaap je in ieder geval beter en ga je met een gerust gevoel op vakantie. Zo’n systeem vergt wel het nodige onderhoud en een jaarlijkse controle is zelfs verplicht!

Wat houdt het onderhoud in?

Tijdens het onderhoud wordt vooral gekeken of alles nog naar behoren werkt. Vooral componenten van de alarminstallatie die buiten staan of hangen, en dus blootgesteld zijn aan de weersinvloeden, krijgen nogal wat te verduren. Ook worden de batterijen van diverse sensoren en camera’s meteen vervangen. Verder is het nodig om de voedingen te testen, de inloopvertragingen te controleren en het anti-sabotagecircuit goed na te kijken. Eventueel wordt het detectieveld van de detectoren nagelopen. Natuurlijk wordt ook de sirene van een akoestisch alarm getest.

Doorgaans wordt dit onderhoud van alarmsystemen uitgevoerd als onderdeel van een servicecontract dat je afsluit bij een firma naar keuze. Meestal is dit het bedrijf dat de installatie geplaatst heeft en dat is logisch. Naast de jaarlijkse controle biedt een servicecontract nog extra voordelen zoals voorrang bij storingen.

Laat het alarmsysteem altijd door een erkende installateur plaatsenzodat de afgifte van het attest geen probleem vormt. Dit attest is alleen geldig als er jaarlijks onderhoud wordt uitgevoerd.

Waarom onderhoud aan je alarmsysteem?

Jaarlijks onderhoud aan een alarmsysteem is noodzakelijk omdat bepaalde onderdelen ongemerkt kapot kunnen gaan. Daarom laat je een controle of alles nog goed functioneert enkel door vakmensen uitvoeren. Wat heb je aan een systeem dat het op kritieke momenten laat afweten? Je doet er daarom verstandig aan om het systeem elk jaar te laten controleren, ook om valse alarmen te voorkomen. Sla zeker geen controlebeurten over, want dan ben je niet meer in orde met het verplichte attest dat je jaarlijks ontvangt na het onderhoud.

Controle van een alarmsysteem is trouwens wettelijk verplicht in België sinds het KB van 25 april 2007. Als het alarmsysteem af gaat, en mocht dit een vals alarm zijn, dan wordt er naar je attest gevraagd. Ben je niet in het bezit van een geldig attest dan volgt vaak een boete.

Geef de plaatsing van alarmsystemen meteen door aan de politie

Geef de plaatsing van een alarmsysteem ook altijd door aan de politie. Dit kan via de speciale pagina van de politie: Policeonweb. Daarna krijg je elk jaar van de politie een e-mail om je gegevens over de alarmcentrale te bevestigen. Meer informatie over het hoe en waarom vind je ook op deze website.

Wat kost zo’n onderhoud aan mijn alarmsysteem?

Natuurlijk is het moeilijk te zeggen wat een dergelijk onderhoud van je alarmsysteem precies kost. Er bestaan zoveel verschillende alarmsystemen. Ruwweg kunnen we stellen dat de kosten voor een onderhoud beginnen vanaf ongeveer €100,- zonder BTW, maar inclusief verplaatsingskosten en werkuren. De prijs voor het vervangen van batterijen is hierin niet meegerekend.

Meer informatie over alarmsystemen?

Soms zijn mensen ontevreden over de onderhoudsfirma voor hun alarminstallatie. Het is altijd mogelijk om het onderhoud van je alarmsysteem door een ander bedrijf te laten overnemen. Normaal gesproken weet de firma waar je naar toe wil overstappen hoe deze contractovername geregeld dient te worden.