UTP-kabel aansluiten

Hoe sluit je een RJ45-connector aan op UTP kabel?

Een standaard RJ45 connector aansluiten op een UTP kabel? Met een beetje geluk volstaat een standaard netwerkkabel, maar soms is maatwerk nodig. Schaf de juiste onderdelen aan en volg onze handleiding. De werkwijze is hetzelfde voor een ftp, sftp en sftpp kabel. Het verschil tussen deze kabels en wanneer je welke kabel moet gebruiken ontdek je op deze pagina.

 

Er zijn twee variaties: de rechte en de gekruiste variant. Een apparaat aansluiten op een router doe je volgens de rechte (of straight) methode. Het is ook de meest gebruikte werkwijze.

Wat heb je nodig?

 • Een kniptang of schaar
 • Een scherp hobbymes of Stanley mes
 • Een UTP-krimptang
 • 2x Male UTP-connector
 • Een kabel Cat5 of Cat6, bij voorkeur Cat6

Hou er rekening mee dat een UTP kabel maximaal 100 meter lang mag zijn. Bij kortere kabels en een maximumsnelheid van 100Mbps volstaat een Cat5-kabel, met een Cat6 kabel ben je ook voorbereid op andere en snellere toepassingen.

De UTP-kabel aansluiten op de RJ45-connector

Eerst strip je de kabel met een speciale striptang of (eventueel) met een scherp mesje. Opgelet, hou in dat geval de kern intact. Strip ongeveer 5cm van de kabel zodat je wat speelruimte hebt.

 

Ontrafel nu de kleine kabels, want ze zijn in paren met elkaar vervlochten. De dunne kabels hoef je niet te strippen, want de RJ45-connectoren zijn uitgerust met een speciaal perforatiemechanisme.

 

Leg voor je gaat knippen de kabels op volgorde en de RJH45-connector met de lipjes naar boven. Je telt dan van links naar rechts acht posities. Daar komen dan de volgende draden in

 1. Oranje / Wit
 2. Oranje
 3. Groen / Wit
 4. Blauw
 5. Blauw / Wit
 6. Groen
 7. Bruin / Wit
 8. Bruin

De kabels en een klein deel van de huls gaan in de behuizing van de RJ45-connector. Knip de draden op maat. De huls komt ongeveer tot aan het lipje van de connector.

 

Steek de losse draden zo diep mogelijk in de connector zodat ze de goudkleurige pinnen raken. Wanneer de kabels goed liggen, druk je de connector samen met de krimptang. Zorg dat je genoeg kracht uitoefent, druk de connector enkele keren goed aan.

 

Zit de connector op zijn plaats? Dan monteer je de andere kant op dezelfde manier.

De UTP kabel testen

Je kunt de UTP-kabel op verschillende manieren testen:

 

 • Met een netwerkkabeltester
 • Met een multimeter
 • Door de kabel in de router te steken

 

De laatste optie is op eigen risico. De kans dat het misgaat is klein maar niet uitgesloten. Als de router aangeeft dat het om een 100Mb kabel in plaats van een Cat6 kabel gaat, dan zit de kabel waarschijnlijk verkeerd. In dat geval begin je gewoon opnieuw. Werkt de kabel? Gefeliciteerd!

Wie zelf zijn kabels trekt voor camerabewaking, leest best ook het volgende!