Draadloze camerabewaking: 5 problemen

Waar is de tijd dat je kabels wegwerkte in de plinten? Vandaag leven we in een quasi kabelloze wereld. In de plaats kamen mobiele telefoons, tablets en … draadloze camerabewaking. Maar soms kies je toch beter voor een  bewakingscamera mét kabel.

De 5 grootste problemen met wifi-camerabewaking:

1. Lage snelheid draadloze verbinding

De meeste Wifi-routers sturen honderden Mb’s per seconde door, maar dat zegt weinig over de ontvangst. Hoe snel is het signaal dat het pand binnenkomt? Gaat het om een ADSL- of glasvezelaansluiting? Ligt die vezel tot aan de router of eerder het verdeelstation? En gaat die dan ook via een koperdraad?

 

Het Wifi-signaal verzwakt en verliest snelheid voor het de router bereikt. En je hebt weinig controle over het signaal dat binnenkomt, veel meer over de verbinding vanaf de router. Een bekabeld systeem (should link to page about calbles) garandeert een minimum aan verlies en blijkt dus altijd sneller dan draadloze camerabewaking.

koop geen wifi bewakingscamera

2. Onstabiele verbinding

 

 YouTube-filmpjes bekijken op je iPhone? Dat verloopt meestal zonder horten of stoten dankzij buffering. Er worden enkele seconden geladen voor de video start. Als de verbinding een fractie van een seconde vertraagt of stopt, blijft de video gewoon afspelen.

 

Helaas ziet een VGA of 720p-resolutie (should link to page about resolution) met hoge MP4-compressie er wel goed uit op een mobiel scherm, maar veel minder op een beveiligingsmonitor. Beveiligingscamera’s met Full HD-beelden vragen om meer data, want ze geven ook real-time beelden door met een minimum aan vertraging.

wifi bewakingscamera

3.   Draadloze verbinding camerabewaking niet veilig genoeg

 

Wifi-routers maken gebruik van geavanceerde encryptiemethodes om het digitale signaal te beveiligen. Maar soms starten routers opnieuw op of wijzigt plots het wachtwoord. Of externe bezoekers kennen gewoon het wachtwoord, bijvoorbeeld in een restaurant. Wie weet staat er zelfs helemaal geen beveiliging op het netwerk?

 

Beelden van een bewakingscamera bevatten vaak gevoelige informatie, die wil je niet zomaar op straat gooien. Veiligheid primeert.

4.   De verbinding raakt overbelast

 

 Tegenwoordig maken almaar meer apparaten gebruik van de Wifi-verbinding. Het signaal wordt dan gedeeld en dat gebeurt niet altijd evenredig: sommige apparaten eisen plots meer data op.

De beveiligingscamera krijgt bij pieken te weinig bandbreedte toebedeeld om de beelden volledig door te sturen. Gevolg? Beelden vallen weg, krijgen een lagere resolutie of vertonen blokpatronen door compressiefouten. (this page should link tot he page where I exlpain about compression)

5.   Draadloze camerabewaking is niet echt draadloos

 

Eigenlijk is een draadloze camerabewaking niet helemaal draadloos, want je sluit de voeding van een IP-bewakingscamera nog altijd aan op het lichtnet. Tip: koop een powerline-adapter. Die stuurt het signaal van de router via het lichtnet naar je toestel. Je maakt dus eigenlijk verbinding via een ethernetkabel.

transfo voor wifi bewakingscamera