Camerabewaking installeren: kabels leggen

Hoe leg ik mijn kabels voor camerabewaking?

De beveiligingscamera’s van Stopdedief.be monteer je in een handomdraai.

Maar wat met de kabels? Hoe je die best installeert, lees je op deze pagina.

IP camera monteren: werk de kabels weg

Kabels werk je graag zoveel mogelijk weg, ongeacht of het nu om een IP camera of een heel ander apparaat gaat. Hang je de camera buiten en laat je de kabels zichtbaar hangen, dan krijgen vandalen vrij spel.

Opgelet, gebruik buiten altijd outdoor UTP. Dat is een zwarte kabel die bestand is tegen externe invloeden (bijv. weersomstandigheden). Gebruik ook geen CCA-kabel maar een kabel die bestaat uit koperen kernen.

UTP, FTP en SFTP

Bij het monteren van een IP-camera kies je uit 4 kabeltypes: UTP, FTP en SFTP. UTP staat voor Unshielded Twister Pair en werkt altijd goed. Soms heb je FTP of SFTP nodig, meestal om interferentie te voorkomen. (Bijvoorbeeld in een kabelgoot met veel andere kabels.) Wanneer welke kabel te gebruiken, ontdek je op deze pagina.

Hou rekening met de maximale lengte van de kabels

De maximale lengte tussen de switch of  tussen recorder met ingebouwde switch en  de IP camera bedraagt altijd 90 meter. Denk daaraan voor je de camera ophangt, zo vermijd je een slecht werkende IP camera.

Gebruik kabels op rol

Als je kabels moet monteren voor je IP camera, gebruik dan altijd kabels op rol. Kabels op rol hebben het grote voordeel dat je deze op de juiste lengte kan afknippen. Daarna moet je wel nog een RJ45 connector monteren aan de uiteinden van de kabel.

Kabels wegwerken met kabelgootjes

De beste manier om de kabels van een bewakingscamera weg te werken? Leg ze in kabelgootjes. Zo blijven ze uit het zicht en zijn ze minder vatbaar voor vandalisme.

Cat5e of Cat6: het grootste verschil

Cat5e en Cat6 worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee verschillende kabeltypes. Cat6 haalt namelijk een snelheid van 1000 mb/s, Cat5e haalt maar 100 mb/s. Cat5e volstaat meestal voor camerabewaking, want een 3 miljoen pixelcamera werkt al met 4 mb/s.