Bewakingscamera met Power over Ethernet

Een bewakingscamera met Power over Ethernet gebruikt een techniek die meer en meer voorzien wordt voor het leveren van stroom aan IP camera’s. Maar wat is PoE nu precies? En wat zijn de voordelen?

Wat is Power over Ethernet bij camerabewaking?

PoE is een methode die een IP-camera van de nodige stroom voorziet via de netwerkkabel. Bij Power over Ethernet gaan dus zowel het netwerk als de spanning door dezelfde kabel. 

Duurder in aankoop en toch voordeliger

 

De switchen bij Power over Ethernet kosten meer dan de klassieke modellen. Ook de andere onderdelen (bijv. de recorders met PoE poorten) vallen duurder uit.

En toch is dit systeem voordeliger. Hoe dat komt? PoE maakt gebruik van een centrale voeding en die verbruikt veel minder stroom dan de vier voedingen samen bij het klassieke systeem.

PoE minder gevoelig voor eventuele storingen

 

Het risico op eventuele storingen ligt bij één centrale PoE switch met ingebouwde voeding vier keer lager dan bij een IP- camerabewaking met vier losse adapters. En er zijn nog meer verschillen. Bij het gebruik van extra kabels, stopcontacten en groepen zoals bij de klassieke methode komen storingen veel frequenter voor.

Voeding via Power over Ethernet is voordeliger én betrouwbaarder dan losse voedingen met extra bekabeling.

Sneller aansluiten bewakingscamera

 

Het aansluiten van een IP- bewakingscamera duurt redelijk lang maar met het PoE-systeem valt dat goed mee. Je wint tijd omdat je niet afhankelijk bent van het aantal aanwezige stopcontacten. Want met de PoE switch krijgt je camera voeding via dezelfde netwerkkabel.

PoE bewakingscamera

Minder spanningsverlies met PoE

 

PoE gebruikt 48 volt spanning. Die wordt pas in de IP- bewakingscamera omgezet naar 12 volt. Dat resulteert in minder spanningsverlies. Is er toch verlies, dan kun je dat gemakkelijker opvangen. Zorg er wel voor dat de spanning niet té laag wordt.

Niet voor alle apparaten geschikt

 

Power over Ethernet is maar mogelijk voor bepaalde apparaten. Dat komt omdat een netwerkkabel maar een beperkt vermogen kan overbrengen. Apparaten met een groot stroomverbruik sluit je dus aan met een losse voeding en extra stroomkabel.

Je koopt ethernetkabels van maximaal 100 meter. Langer nodig? Versterk dan het signaal met PoE repeaters.

Power over Ethernet (PoE) eerst bij VoIP-technologie

 

Power over Ethernet werd in zijn beginfase gebruikt door VoIP, technologie om te telefoneren via je internetverbinding. Vandaag wordt het vooral gebruikt bij Wifi- en Bluetooth-applicaties en RFID- readers. En natuurlijk als bewakingscamera met Power over Ethernet. Logisch, want met Power over Ethernet bespaar je tijd en geld.

Meer weten over slimme stroomvoorziening van je bewakingscamera?