Bekabeling IP camera

Welke UTP of FTP kabel kies ik nu best voor de bekabeling van mijn IP camera?  

De goedkopere CCA kabel of toch een duurdere kabel die bestaat uit volledige koperen kernen?

Ontdek welke kabel je best gebruikt.

Bekabeling IP camera: gebruik ik een CCA kabel

Een CCA kabel (copper clad aluminium) is een kabel bedekt met een laagje koper. Aan de buitenkant ziet deze netwerkkabel er exact hetzelfde uit als een koperen netwerkkabel. En hij voelt ook hetzelfde aan.

Wat zijn de nadelen van CCA netwerkkabels? :

  • Minder flexibiliteit op lange termijn
  • Een verzwakking van het signaal met 40%
  • Meer kans op kabelbreuken.
  • Gelijkstroom (DC) weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper.
  • De kabel is niet zo sterk en breekt sneller wanneer men er aan trekt.
  • Hoe langer de CCA-kabel, hoe minder goed hij werkt.
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

Enige voordeel? Hij is een pak goedkoper dan de alternatieven.

Wanneer gebruik je een CCA kabel?

Je kiest voor deze kabel als de kabellengte kort is en het dataverkeer eerder beperkt blijft. Voor bekabeling IP camera is dit dus niet de ideale oplossing.

Hoe kan ik een CCA kabel van een koperen kabel onderscheiden?

Wanneer je de metalen kern van de kabel met een aansteker verwarmt, zal die na enkele seconden plooien. Die van een koperen kabel houdt stand.

Gebruik ik nu UTP of FTP voor de bekabeling van mijn IP camera?

We weten nu dat we best een CCA kabel gebruiken. Maar gebruik ik nu een FTP kabel of een UTP kabel voor de bekabeling van mijn IP camera

In de meeste gevallen gebruik je een UTP kabel. In uitzonderlijke gevallen gebruik je voor de bekabeling van je IP camera een FTP kabel. Deze kabel die langs de buitenkant een extra afscherming heeft, gebruik je best als je de kabel moet leggen waar al veel elektriciteitskabels liggen. Zo ben je zeker dat de elektriciteitskabels niet voor interferentie zorgen.

Meer weten over het verschil tussen FTP – en UTP kabel? 

Gebruik ik Cat5 of Cat6

Je hebt besloten een UTP kabel op rol te kopen en deze kabel is een CCA kabel met volledige koperen kernen. Maar je bent er nog niet. Je kan nog kiezen uit een Cat5 of een Cat6 UTP kabel.

Zowel een cat5 als een cat6 kabel kan snelheden aan tot 1000 Mb/s. Daar zitten we dus goed aangezien een 4 MP bewakingscamera bijvoorbeeld slechts een bandbreedte heeft van 4 – 8 Mb/s

Hou bij de bekabeling van je IP camera rekening met de maximale lengte van je kabel.

Je internetkabel (UTP of FTP) mag de lengte van 80 – 90 meter niet overschrijden. Hiermee bedoelen we de lengte van de camera tot aan de recorder met ingebouwde switch. Het kan ook de lengte zijn van de IP camera tot aan de volgende ‘switch’.

Bekabeling IP camera: Kabel op rol gebruiken of niet?

Als je de kabels voor je IP camera’s gaat leggen, gebruik je best een kabel op rol. Je kan de kabel dan makkelijk op de juiste lengte knippen. Je bent dus niet gebonden aan de standaardmaten.

Enige nadeel? Bij de kabel op rol moet je wel steeds de mannelijke RJ45 connectoren met de kabel verbinden. Dit is niet moeilijk. Hier ontdek je hoe je makkelijk een connector aan een UTP kabel bevestigt. 

Werk je kabeltjes goed weg

Als je kabels legt voor je IP camera’s is het belangrijk dat de kabels mooi worden weggewerkt in een kabelgootje. Het kan niet de bedoeling zijn dat dieven zo maar je kabel kunnen doorknippen.