Camerabewaking beelden van buitenaf bekijken

Een IP camera stuurt beelden over het internet, net zoals een webcam op een computer of smartphone. Op die manier volg je vanop eender welke locatie live wat de bewakingscamera ziet. Enige vereiste? Een internetverbinding.

Waarom heet de camera dan niet gewoon een webcam? Binnen de context van beveiligingssystemen past de naam IP camera (Internet Protocol camera) beter.

Wil je vanop afstand in de gaten houden wat er binnen jouw bedrijf gebeurt? Dan heb je dus internet nodig, op de plaats zélf en op jouw locatie (ontvanger).

Hoe zet de IP camera het beeld online?

 

Een IP-camera verstuurt beelden over het internet op 2 manieren:

  • Via een ethernet-kabel aangesloten op de router: de box binnen het bedrijf waarover alle internet verkeer loopt. Dit is de meest gebruikte methode.
  • Via een draadloze Wifi-verbinding met de router. Zowel de camera als de router moeten hierop berekend zijn.

Welke verbinding is beter?

 

Kies je voor een ethernet– of Wifi-verbinding? Kabel of draadloos?

 

Beide verbindingen hebben hun voordelen:

  • Ethernet is doorgaans sneller en kan een hogere beeldkwaliteit aan.
  • Ethernet is minder gevoelig voor storingen. Bij een draadloze connectie verzwakt het signaal door tussenliggende muren of andere Wifi-signalen in de omgeving.
  • Ethernet stuurt via de kabel stroom naar de camera, zodat je een stopcontact uitspaart.
  • Wifi is handiger, omdat je geen kabel moet trekken.
  • Bij Wifi kun je de IP-camera makkelijk verplaatsen.

Camerabewaking op afstand bekijken?

 

Je volgt het beeld van de IP-camera live vanop eender welke locatie. Enige voorwaarde? Een vaste internetverbinding (thuis) of Wifi-connectie op verplaatsing. En aangezien het internet geen landsgrenzen kent, krijg je overal ter wereld toegang tot je bewakingsbeelden.

 

Hoe verbinding maken? Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord in het systeem. Gebruik je een tablet of smartphone, dan installeer je eerst een speciale app.

We onderscheiden 2 verschillende soorten verbindingen

Rechtstreekse verbinding

Bij deze verbinding maak je vanop een andere locatie rechtstreeks contact met je IP camera of recorder. Via je smartphone en 4G bekijk je bijvoorbeeld de beelden van je beveiligingscamera thuis. Je smartphone vraagt dan de beelden via je router op bij je thuis.

Peer 2 Peer verbinding (P2P)

Hierbij bekijk je bijvoorbeeld ook via je smartphone de camerabeelden bij je thuis. De beelden lopen hier van je thuis naar een server en van daaruit naar je smartphone. Je camerabeelden op deze manier bekijken is het eenvoudigst qua installatie maar er zit wel meer vertraging op de beelden.

Gebruik van een IP camera binnen een lokaal netwerk

 

Een IP camera blijft uiteraard ook zonder de internetfunctie een camera. Sluit hem aan op de router via het lokaal netwerk en je hebt bewaking of toezicht. Je bekijkt de beelden dan op elke plek in het bedrijf op een pc, tablet of smartphone.

De meeste modellen IP-camera’s sluit je ook rechtstreeks aan op de centrale unit van het beveiligingssysteem, de recorder.

Beelden op afstand bekijken zonder IP camera

 

Camerabewaking zonder IP camera? Perfect mogelijk, bij sommige beveiligingssystemen maakt de recorder verbinding. Voordelen? Een camera zonder internetconnectie volstaat en het beeld vertrekt via een normale kabelverbinding naar de centrale. Vanop afstand bekijk je welk beeld er bij de centrale binnenkomt.

Analoge – en HDCVI camera’s kunnen geen rechtstreekse verbinding maken met het internet of je lokale netwerk. Deze camera’s sluit je steeds aan op een recorder die dan verbinding maakt met het internet of je lokale netwerk. De voorwaarde is dan wel dat deze recorders een internetaansluiting hebben.

Ook IP camera’s verbind je vaak met een recorder. Deze recorders noemt men een NVR, wat staat voor Netwerk Video Recorder. Veel van deze recorders hebben een ingebouwde PoE switch die de camera ook nog eens van stroom voorziet.

Welke types en modellen zijn er?

 

Het aanbod aan IP camera’s is divers. Het verschil zit vooral in de technische specificaties: resolutie (aantal pixels), beeldsensor, frame rate (aantal beelden per seconden), lichtgevoeligheid, lenscapaciteit (beeldhoek), bevestiging en andere technische aspecten.

 

Je vindt de apparaten ook in verschillende prijsklassen. De betere types kosten natuurlijk meer.

Hoe snel moet je internetverbinding zijn?

 

De vereiste snelheid van je internetverbinding hangt af van je apparaat. Een IP camera met een hoge beeldkwaliteit vraagt ook om een snelle verbinding.

Concreet? Een bewakingscamera met Ultra HD resolutie (3840 x 2160 pixels) en een frame rate van 20 beelden per seconde gebruikt gemiddeld 8 keer zoveel bandbreedte als een bewakingscamera met HD resolutie (1920 x 1080 pixels) en een frame rate van 10 beelden per seconde. Om bandbreedte te besparen gebruikt men beeldcompressie.

HD beeld werkt sowieso alleen met een relatief snelle internetverbinding. Binnen het bedrijf voldoet de bandbreedte meestal om hoog kwalitatieve beelden te versturen. Maar om die beelden naar een andere locatie te versturen, heb een zeer goede uploadsnelheid nodig. Je internetverbinding heeft een lage uploadsnelheid in vergelijking tot de downloadsnelheid. Als je de beelden op een andere locatie wil bekijken is het nu net de uploadsnelheid op de plaats waar de bewakingscamera’s hangen die belangrijk is.