Auto camerabewaking

Auto camerabewaking: wetten en regels

 Mag ik mijn wagen bewaken met een bewakingscamera?

Een camera in je auto plaatsen, mag dat zomaar?

Ja, maar je houdt best rekening met een aantal zaken, vooral dan met de wet op de privacy.

Concreet: gebruik je camera doelgericht en op het juiste moment.

Je auto filmen … de 3 regels

Welke regels gelden er in ons land voor het maken van filmopnamen in openbare ruimtes? (bijv. de toegangsweg naar jouw woning) De Belgische wetgeving voor camerabeveiliging of proportionaliteitsbeginsel bestaat uit grofweg 3 voorwaarden:

  1. Er bestaat een evenwicht tussen jouw belang en het recht op de bescherming van het privéleven van de gefilmde persoon. Je mag dus je auto bewaken met een beveiligingscamera. In de wachtkamer bij een doktersbezoek hou je die beter op zak

2.Je vindt geen alternatieven die het privéleven van de gefilmde personen minder schaden. Cameratoezicht is soms overbodig maar vaak ook het laatste redmiddel om een auto goed te beschermen tegen dieven.

3.Je filmt en verwerkt alleen wat je nodig hebt (geen overbodige beelden) en de camera wordt niet gericht op een plaats waarvoor je niet bevoegd bent, bijvoorbeeld groot stuk van de openbare weg die naar jouw oprit leidt. De oprit zelf mag wél.

Hou je rekening met deze 3 regels?

Prima, dan gebruik je volledig legaal een beveiligingscamera om jouw wagen te bewaken.

Het proportionaliteitsbeginsel: uitgezonderd bedrijven

Uitzondering op de regel? Zakelijke klanten die een beveiligingscamera overwegen. Bedrijven mogen dus een camera op de arbeidsplaats installeren, al volgen ze dan best wel de regels van CAO 68. Die beschermt de privacy van werknemers

Bewaak je auto met een bewakingscamera van stopdedief.be

Stopdedief.be biedt bewakingscamera’s aan om je woning of bedrijfspand te beveiligen. Maar we verkopen ook goede bewakingscamera om je auto te filmen. Bekijk ons aanbod en kies de ideale camera voor jouw wagen.