100 %
stopdedief

Camerabewaking

Camerabewaking beschermt jouw woning of handelspand tegen inbraak en diefstal. Installeer een bewakingscamera op strategische plaatsen. Een derde oog, preventief en regressief. Wij installeren verschillende merken beveiligingscamera’s. Ze zijn allemaal getest op duurzaamheid en beeldkwaliteit, jouw garantie op meer gemoedsrust.

Overweeg je camerabewaking in je zaak, woning of gemeente? Goed idee! Maar bereid je dan wel goed voor: informeer je en maak de juiste keuzes voor een optimale beveiliging. Bekijk hier alvast de meestgestelde vragen van onze klanten. Je vindt hier algemene informatie, technische informatie, hulp bij installatie en alles over wetgeving. Is er toch iets over camerabeveiliging dat je niet terugvindt of wil je een offerte op maat laten maken, laat het ons zeker weten.

Camerabewaking algemene informatie

Camerabeveiliging: technische informatie

Bewakingscamera’s: Hulp bij installatie

Beveiligingscamera’s: wetgeving

Voordelen camerabewaking


Natuurlijk hou je graag een oogje in het zeil, thuis of in je zaak. Maar wat zijn nu echt de voordelen van camerabewaking?

1.Afschrikeffect

Potentiële dieven kiezen liever een ander doelwit uit als ze camera’s zien hangen. Het risico is gewoon te groot.

2.Bewijslast

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, in dit geval letterlijk. De dief staat herkenbaar op film. Zwart op wit. Of zelfs in kleur.

3.Geruststelling

Wat is er meer waard dan je investering? Juist, gemoedsrust. Camerabeveiliging in je zaak? Dan voelen je werknemers zich veiliger zodat ze zich beter op hun job focussen.

Type bewakingscamera’s


Verschillende technologieën camerabewaking

Er zijn3 verschillende technologieënmet elk hun eigen specificaties.
1.Analoge camera

De oudste en goedkoopste technologie. Je krijgt live beelden zonder vertraging, weliswaar met beperkte resolutie. Het maakt hem minder geschikt om gezichten en nummerplaten te herkennen.

2.IP camera – netwerkcamera

Onbeperkte resolutie, ideaal voor gezichts- en nummerplaatherkenning. Gewoon even verbinding maken met het internet (Wifi, 3 of 4G) en je volgt alles vanop afstand.

3.HDSDI, HDCVI en AHD

Perfecte camera om HD en Full HD-beelden weer te geven en op te nemen. De resolutie blijft beperkt tot 4 miljoen pixels, maar er zit geen vertraging op de beelden.

Modellen bewakingscamera’s


De populairste modellen beveiligingscamera’s zijn de Bullet, Dome en Cube. De Bullet doet vooral dienst als outdoor-camera, de dome als indoor-camera (winkels, kantoren, …).

1.dome
2.bullet
3.dome

Prijsindicatoren bewakingscamera’s


Hoeveel kost jouw beveiligingscamera? Dat hangt af van een aantal technische variabelen.

1.Resolutie

Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs van ja camera. Is hij dat waard? Dat hangt ervan af, want de resolutie zegt niet alles over de kwaliteit. Je kijkt ook best uit naar een goede sensor.

2.Sensor

Een degelijke sensor verzekert jou in alle omstandigheden een uitstekende beeldkwaliteit. En een goede chip garandeert vloeiende beelden zonder haperingen.

3.Technologie

Een IP camera kost het meest en een analoge camera het minst. HDSDI, HDCV I en AHD zit daar ergens tussen.

4.Robuustheid:

Hoe zit het met de bouwkwaliteit van je camera?Een outdoor en waterdichte camera valt natuurlijk duurder uit dan een binnenhuiscamera.

5.Lens:

Vaste of varifocale lens? Met die laatste kun je inzoomen op een object met behoud van kwaliteit. Analoog inzoomen zonder pixels op te blazen, zeg maar.

6.Functionaliteiten

Een goede WDR (Wide Dynamic Range) vertaalt zich in een hogere prijs. Je hebt de standaard IP camera maar ook de duurdere nachtcamera om nummerplaten mee te lezen.

Wat zijn de voordelen van een proefopstelling?

Bij een Proof of Concept of proefsopstelling worden bewakingssystemen en camera’s uitvoerig getest. Op die manier krijg je een goed beeld van hun inzetbaarheid in de praktijk. Welke technologie is het beste geschikt? Opgelet, voer de proefopstelling zo kort mogelijk voor de implementatie uit.

Zin en onzin van de proefopstelling camerabewaking
Chinese dominantie in cameramerken

Chinese merken zoals Dahua, Uniview en HIKvision domineren de markt van de bewakingscamera’s. Daarna volgen de Westerse merken: Axis, Avigilon, Mobotix en de bekende elektronicaproducenten als Samsung, Sony en Panasonic. Sommige merken specialiseerden zich. Uniview verkoopt bijvoorbeeld alleen IP-camera’s en netwerkrecorders.

Chinese fabrikanten marktleider camerabewaking
Beelden IP-camera bekijken

Een IP-camera stuurt beelden over het internet. Grote voordeel? Je volgt vanop eender welke locatie wat de camera registreert. En je bedient de pan-, tilt- en zoomfuncties vanop afstand. Dankzij 2-wegasaudio communiceer je ook met collega’s binnen het bedrijf. En beelden worden meteen opgeslagen in de cloud.

IP-camerabeelden vanop afstand bekijken
Camerabewaking via het internet

Vandaag de dag bekijk je beelden van je beveiligingscamera via het internet. Al wat je nodig hebt is een geschikte camera, internetverbinding en de nodige software. Download en installeer de juiste app om je beelden te bekijken op mobiele apparaten. Wifi biedt de beste kwaliteit, anders ben je afhankelijk van de signaalsterkte van 3 of 4G.

Via het internet beelden versturen en bekijken
Zichtbare of verborgen bewakingscamera’s?

Je camera’s verbergen doe je om puur esthetische redenen: de uitstraling van je voorgevel. Zichtbare camera’s schrikken inbrekers af en hebben een ontradend effect. Aan jou de keuze: het uitzicht van je pand of huis of de preventieve functie van goed zichtbare camera’s. Vraag advies aan jouw expert bij twijfel.

Voor- en nadelen van verborgen en zichtbare beveiligingscamera’s
Waarom zijn spinnen slecht voor camerabeveiliging

Spinnen en vooral dan spinnenwebben weerkaatsen het licht, zeker infraroodlicht. Dat leidt tot een belemmerd zicht. De beelden worden minder bruikbaar tot helemaal onbruikbaar. Voorkom dat jouw camera ten prooi valt aan spinnen met onze 3 tips.

Waarom zijn spinnen slecht voor bewakingscamera’s
Wat zijn de voordelen van PoE?

PoE of Power over Ethernet voorziet de IP-camera van stroom via de netwerkkabel. Het systeem is duurder dan de klassieke methode en niet alle apparaten zijn geschikt voor PoE, maar verder zijn er alleen voordelen. Het verbruikt minder energie, is minder gevoelig voor storingen en makkelijker aan te sluiten.

Ontdek alle voordelen van PoE bij beveiligingscamera

De juiste beveiligingscamera selecteren

Welke resolutie kies ik voor mijn beveiligin gscamera?

Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit van de bewakingscamera. Je kiest uit HD, Full HD, 3 MP en 4 MP 8 MP en zelfs 12 MP. Hou bij je keuze rekening met de benodigde opslagcapaciteit en de hoeveelheid licht en tegenlicht. Elke type resolutie heeft namelijk zijn voor- en nadelen en werkt beter/slechter in bepaalde omstandigheden.

Resolutie bewakingscamera kiezen
Kies ik een bewakingscamera met vaste lens of zoomlens?

Je houdt best rekening met de doelstelling van je camerabewaking. De camera met vaste lens is geschikt als overzichtscamera om je onderwerp op één manier in beeld te brengen. Een camera met zoomlens kan in- en uitzoomen op een detail. Je wijzigt dus de kijkhoek van de camera.

Zoek uit of je een vaste lens of zoomlens nodig hebt
Wat is een bewakingscamera met WDR?

WDR staat voor Wide Dynamic Range en elimineert onder- en overbelichte zones in het beeld. Er zijn twee soorten WDR: multi-exposure en elektronische. Multi exposure geeft de beste beeldkwaliteit. Elke fabrikant gebruikt een andere term voor WDR maar drukt de waarde wel altijd uit in dB (decibel).

Hoeveel WDR heb jij nodig voor je bewakingscamera?
Wat is een bewakingscamera met nachtzicht?

Een beveiligingscamera met nachtzicht maakt gebruik van infraroodlicht en is ideaal om ’s nachts te filmen. Je kiest uit verschillende types: bullet ,dome of cube. De kwaliteit van de beelden is afhankelijk van het aantal leds, de sensor en de hoeveelheid licht in de omgeving. Er zijn ook IP-camera’s met nachtzicht. En met een cloud-abonnement worden beelden online opgeslagen.

Soorten bewakingscamera’smet nachtzicht
Welke frame rate gebruik ik?

Het aantal beelden dat per seconde wordt weergegevenbij video heet frame rate. Om actie te filmen, opteer je best voor een camera met een hogere frame rate. Zo krijg je een vloeiender beeld. Al is een wazig beeld niet altijd het gevolg van een lage frame rate.

Benieuwd naar de frame rate voor jouw bewakingscamera?
Hoe zit dat met beeldcompressie bij bewakingscamera’s?

Videocompressie dient om de bestanden kleiner te maken. Dat is nodig, want je wilt ze natuurlijk ook nog bewaren. Er zijn verschillende soorten videocompressie: Mjpeg, H.264 en H.265. Bedoeling is altijd om zoveel mogelijk beeldkwaliteit te behouden. Er komen continu nieuwe en verbeterde technieken op de markt.

Meer weten over videocompressie bij beveiligingscamera’s
Wat is een PTZ camera?

PTZ staat voor Pan Tilt Zoom Een PTZ camera kan dus in alle richtingen bewegen. Je bestuurt hem vanop afstand, iedeaal bij publieke evenementen of stadsbewaking De zoomcapaciteit bepaalt de prijs van deze beveiligingscamera.

Meer weten over een PTZ bewakingscamera?
Wat zijn de problemen met draadloze camerabewaking?

Draadloze camerabewaking volgt de algemene trend waarbij toestellen via Wifi verbinding maken met het internet. Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Zwak signaal, onstabiele verbinding, gebrek aan veiligheid en overbelasting van het netwerk. Moraal van het verhaal? Vaak kies je beter voor een kabelverbinding.

Wat zijn de problemen met draadloze camerabewaking?

Bewakingscamera installeren

Hoe leg ik mijn kabels voor camerabeveiliging?

Kabels voor je camerabewaking werk je liefst weg, want anders krijgen vandalen vrij spel en vallen je beelden weg. Hoe je dat doet? Door ze bijvoorbeeld onder kabelgootjes te leggen. Opgelet, de maximale lengte van je kabel bedraagt altijd 90 meter. Maak ook zeker het onderscheid tussen Cat5e en Cat6e: tot 1000 of 100 mb/s. Een wereld van verschil.

Kabels bewakingscamera installeren
Gebruik ik UTP, FTP, SFTP of SFTPP?

Bij de plaatsing van IP-camera’s worden vier soorten kabels gebruikt: UTP, FTP, SFTP en SFTPP. Ze hebben elk hun eigen karakteristieken en functionaliteiten. UTP is de meest courante kabel, bij storingen wordt FTP gebruikt en SFTP en SFTPP bieden extra bescherming.

Ontdek de verschillende kabels camerabewaking
CCA- of koperkabel?

Een CCA-kabel is een goedkope kabel bedekt met een laagje koper. Hij heeft een aantal nadelen in vergelijking met de duurdere netwerkkabel: bijvoorbeeld meer kans op kabelbreuken, minder flexibiliteit en een zwakker signaal. Maar hij is wel geschikt voor korte kabelafstanden en beperkt dataverkeer.

meer weten over bekabeling ip camera?
Hoe monteer ik mijn bewakingscamera goed?

Je bewakingscamera’s hangen maar beter meteen goed zodat je optimaal profiteert van je investering. Hoe? Met ons stappenplan: bepaal de plek van de camera, test de camera en controleer de handleiding van het toestel. En ga uiteindelijk over tot de uiteindelijke montage. Geen Handige Harry? Dan huur je beter een expert in.

Bewakingscamera monteren met een stappenplan
Hoe bekijk ik beelden vanop locatie?

Beelden van buitenaf bekijken: hoe maak je dat technisch mogelijk? Zet de poortjes in je router open, maak een dynamic DNS-account aan en stel je DynDNS-account ook in op het toestel. Meer hulp of informatie over de te volgen stappen?

Lees het hele stappenplan en bekijk de instructievideo’s
Hoe sluit ik een UTP-kabel aan op een RJ 45-connector?

Misschien heb je alleen een standaard netwerkkabel nodig, maar meestal komt er veel meer bij kijken. Schaf de juiste onderdelen aan: kniptang/schaar, hobby- of Stanleymes, UTP-krimptang, 2x male UTP-connector en een kabel Cat5 of 6. Pas daarna kun je aan de slag met onze handleiding. Vergeet niet de kabel ook te testen.

Ontdek hoe je een utp kabel moet maken

De camerawetgeving

Van welke fiscale voordelen geniet ik bij de plaatsing van een beveiligingscamera?

Als je de werken laat uitvoeren door een geregistreerde aannemer als SDS geniet je van een verhoogde fiscale aftrek van de beroepskosten tot 120%. Bedrijven brengen de aankoop van de toestellen en installatie in als kost. En gezinnen met een woning van te minste 10 jaar betalen maar 6% BTW op hun investering.

Fiscale voordelen bewakingscamera’s
Camerabewaking op de werkvloer: waarmee hou ik rekening?

Zakelijke klanten genieten van de uitzonderingsregel op het zogenaamde proportionaliteitsbeginsel. Ze mogen dus een camera installeren op de werkvloer, maar dan wel overeenkomstig de bestaande CAO ter bescherming van de werknemers.

Camerabewaking voor bedrijven: de uitzondering op de regel
Wat staat er in de camerawet?

Er gelden een aantal regels voor het maken van filmopnames in openbare ruimten. De Belgische camerawet(PDF)of het zogenaamde proportionaliteitsbeginsel bestaat uit drie voorwaarden: het evenwicht tussen jouw belang en de privacy van de gefilmde persoon, de afwezigheid van alternatieven, de exclusiviteit van de beelden en de bevoegdheid over de locatie.

De camerawet in detail
Een bewakingscamera op je auto richten: mag dat wel?

Dat mag, maar hou wel rekening met de wet op de privacy. Samengevat? Film en verwerk alleen datgene wat je echt nodig hebt in functie van je bescherming. Richt je camera niet op een plaats waarover je geen bevoegdheid hebt, zoals de openbare weg die naar jouw oprit leidt.

Meer info over auto bewakingscamera