Overweeg je een alarmsysteem in je woning of zaak? Goed idee, maar bereid je dan wel goed voor.
Informeer je en maak de juiste keuzes voor een optimale beveiliging. Bekijk hier alvast de meest
gestelde vragen van onze klanten:
Je woning is je thuis, een plek om je veilig en beschermd te voelen. Jammer genoeg neemt het aantal inbraken in ons land elk jaar toe. Onthutsende statistieken:
Nog meer zekerheid inbouwen? Sluit je aan bij een meldkamer, jouw garantie opeen nauwgezette opvolging en afhandeling. En als het er echt om gaat, wordt de politie of brandweer verwittigd.
In eerste instantie beschermt een alarmsysteem tegen inbraak. Daarnaast kunnen we ook nog branddetectoren koppelen aan het alarmsysteem. Het grote voordeel is dat je bij brand een melding krijgt op je GSM. Als je aangesloten bent op een meldkamer dan verwittigt deze onmiddellijk de meldkamer. Finaal kan een alarmsysteem je ook beschermen tegen wateroverloop, gaslekken, CO2 vergiftiging enz.
De alarmcentrale is het hart van het alarmsysteem. Ze zorgt dat alle onderdelen van het alarmsysteem met elkaar in verbinding staan. Bij de meeste alarmsystemen is de centrale uitgerust met een simkaartje en LAN-verbinding.
Deze detectoren worden buiten het beschermde risico geplaatst. Het gaat dan bijvoorbeeld over outdoor PIR-detectoren of perimeterdetectoren aan de omheining. Ze geven een stil alarm zonder dat er een sirene begint te loeien. Ideaal in combinatie met camerabewaking. Je krijgt dan eerst een alarmmelding op je GSM zodat je meteen beelden kunt raadplegen. Ongewenste indringers in het vizier? Dan bel je meteen de politie zonder tijd te verliezen. Meestal krijgt de politie een oproep nog voor de inbrekers in je woning binnendringen.
Alarmsystemen met magneetcontacten, combineer je best met glasbreukdetectoren. Een magneetcontact geeft namelijk geen alarmering wanneer inbrekers de woning binnengaan door het vensterglas te breken.
Normaal gesloten contacten. Deze detectoren slaan alarm wanneer ramen en/of deuren worden geopend.
Alarmsystemen zijn vaak uitgerust met detectoren voor binnendetectie. De meest voorkomende zijn de PIR detectoren en de PIR-microwave detectoren.
PIR staat voor passief infrarood. Dit type detecteert dierlijke en menselijke warmte.
Een combinatie van PIR en microwave. Zowel de PIR als de microwave sensor geven pas een alarm na activatie.
Alarmsystemen zijn altijd uitgerust zijn met een binnensirene. Dit zorgt voor een oorverdovend lawaai in de woning. Gevolg? De inbrekers horen de politie of bewoners niet aankomen.
Je alarmsysteem uitrusten met een buitensirene heeft een dubbel effect: Inbrekers afschrikken en de buurt verwittigen bij alarmering.
Het alarmsysteem wapenen en ontwapenen, dat doe je met het bedieningspaneel. Voor bepaalde ruimtes kan dat ook afzonderlijk. Alarmsystemen worden vaak uitgerust met meerdere bedieningspanelen. Je krijgt toegang met een cijfercode of badge.
Opgelet, er is een verschil tussen doe-het-zelfsystemen en een professioneel alarmsysteem. De alarmsystemen die je bij de doe-het-zelf zaak koopt, zijn vaak van mindere kwaliteit. Waarom?
De prijs voor een professioneel alarmsysteem schommelt tussen de 1000 en 2500 euro. Voor je appartement vind je systemen vanaf 1000 euro. Een gemiddelde woning vanaf een 1500 euro en voor grote woningen vanaf 2000 euro.
De prijs van een alarmsysteem is uiteraard sterk afhankelijk van het aantal onderdelen dat je nodig hebt. Bij een beperkt budget kan je steeds met een klein aantal componenten beginnen om de meest kritieke punten te beveiligen. Met draadloze alarmsystemen kan je later makkelijk modulair uitbreiden.
Beide systemen zijn even betrouwbaar. Draadloze alarmsystemen zijn wel iets duurder in het onderhoud. Zo moet de installateur bij het jaarlijks onderhoud de batterijen van de draadloze componenten vervangen.
Wij verdelen zowel draadloze als bekabelde alarmsystemen van de topmerken Ajax en Jablotron. Hier vind je meer informatie over deze inbraakalarmen en kan je zelf je favoriete alarmsysteem configureren en krijg je onmiddellijk een aangepaste offerte in je mailbox.
De componenten van een draadloos alarmsysteem communiceren met de alarmcentrale via radiofrequentiegolven. Alarmsystemen maken gebruik van 2 verschillende frequenties: 433 en 866.1 Mhz. Draadloze systemen worden het meest geïnstalleerd in bestaande woningen. Grote voordeel? Je moet geen kabels trekken. Kies je voor een draadloos inbraakalarm, voorzie de verschillende componenten dan van 2-wegscommunicatie. Waarom? Omdat de centrale de detectoren dan altijd vraagt of ze nog aanwezig zijn. Geen antwoord? Dan weet ze dat er iets niet klopt en stuurt ze een sabotage-melding. Ontdek alle voor – en nadelen van een draadloos alarmsysteem
Bij nieuwbouwwoningen of grote renovaties kies je best voor een bekabeld alarmsysteem. Het jaarlijks onderhoud is goedkoper dankzij het ontbreken van draadloze componenten met batterijen. Er zijn 2 soorten bekabelde alarmsystemen:
Er vertrekt een kabel van de centrale naar iedere component van het alarmsysteem. Er worden dus heel wat meters kabel getrokken.
Er vertrekt een kabel van de ene naar de andere component. Een behoorlijke besparing in werkuren en kabels.
Een combinatie van bekabelde en draadloze alarmsystemen. Een buitensirene wordt bijvoorbeeld vaak bekabeld. Ze valt een stuk goedkoper uit in aankoop en slaat sneller alarm. Sommige draadloze buitensirenes gaan namelijk pas loeien na 25 à 50 seconden. Dat heeft te maken met de frequentie waarmee het systeem een controle uitvoert. Hoe lager de frequentie, hoe langer de batterij meegaat. Bij een interval van 1 seconde zou je constant de batterij moeten vervangen.
Je kunt zelf je alarmsysteem installeren en het eventueel laten nakijken voor ingebruikname. Maar dat is geen verplichting. et jaarlijkse onderhoud van een alarmsysteem is wél verplicht. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:
Opgelet, je krijgt alleen garantie als je het onderhoud uitbesteedt aan een erkende beveiligingsonderneming.
Finaal heeft iedere eigenaar van een alarmsysteem de grote verantwoordelijkheid zijn alarmsysteem correct te gebruiken. Hiermee bedoel ik dat je het steeds dient aan te zetten. Dit zowel ‘s nachts, als je gaat werken en zelfs als je maar 10 minuten weg bent. Wist je dat een groot deel van de inbraken overdag gebeurt? Dit tussen 15u en 16u als ouders of grootouders de kinderen van school zijn gaan halen.
Bepaalde gegevens moeten doorgegeven worden aan het Meldpunt alarmsystemen (ALINE = Alarm Information Exchange). Je meldt je aan met je elektronische identiteitskaart of via een token voor burgers. Je kunt de gegevens van jouw alarmsysteem altijd op dezelfde manier raadplegen, aanpassen en verwijderen. Minstens 1 keer per jaar controleer je de gegevens en pas je ze (eventueel) aan. Valideer je gegevens zeker elk jaar. Anders worden ze automatisch beschouwd als ongeldig en mogelijk verwijderd. Jouw eerste melding doe je binnen de 10 dagen na de eerste ingebruikstelling.
Het jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem is verplicht. Het is dus interessant te weten wat dit juist inhoudt en waarvoor je betaalt.
Een meldkamer abonnement voor particulieren kost maandelijks 12 euro en voor bedrijven 18 euro, maar daar krijg je ook wat voor terug.
Alle moderne alarmsystemen sturen tegenwoordig een sms’je naar jou en eventueel ook nog naar familie, vrienden of buren. Een gesproken boodschap behoort ook tot de mogelijkheden. Maar niet iedereen heeft zijn gsm altijd bij de hand. Wil je 100% zekerheid? Dan opteer je best voor een meldkamer.
In theorie mag je alleen zelf de politie verwittigen wanneer er een visuele verificatie van een inbraak heeft plaatsgevonden. Met andere woorden moet je zelf de inbraak zien gebeuren, al dan niet op camerabeeld alvorens je de politie mag bellen.
Heb je huisdieren, hou dan rekening met een aantal zaken. Zo reageert een PIR bewegingsdetector op mensen én zoogdieren. Ook je huisdier(en) dus. Oplossing? Heel wat fabrikanten ontwikkelden PET immunedetectoren. Die negeren bewegingen van dieren. Maar in de praktijk werken ze vooral goed bij kleine honden. Met katten in huis kies je best voor magneetcontacten in combinatie met glasbreukdetectoren.
In plaats van een PIR bewegingsdetector laat je meerdere magneetcontacten en een glasbreukdetector in de ruimte plaatsen. Zo krijgt je favoriete huisdier nog altijd de ruimte dat het verdient. Magneet / tril contacten vormen ook een uitstekend alternatief. Deze sensoren reageren ook wanneer ze trillingen detecteren op ramen of deuren. Je zal met deze detectoren dus heel vaak een inbraak detecteren alvorens de inbrekers binnen in je woning zijn.
Daarnaast kunnen professionele alarmsystemen makkelijk gekoppeld worden aan camerabewaking. Het alarmsysteem zorgt voor de alarmering en de camerabewaking zorgt voor de verificatie vlak na de alarmmelding en achteraf. Wanneer de meldkamer de politie verwittigt, moet er geen visuele verificatie zijn maar volstaat het dat er binnen een tijdspanne van 45 seconden 2 sensoren alarm melden. Als bijvoorbeeld een magneet / tril contact een trilling detecteert en kort daarna de opening van een raam of deur, dan mag de meldkamer onmiddellijk de politie verwittigen.
Als er maar 1 detector het alarm veroorzaakt moet de meldkamer eerst de bewoners verwittigen. Dit doen we om de politie niet onnodig te belasten met valse alarmen. De meeste valse alarmen gebeuren namelijk door menselijke fouten. Een veel voorkomende fout is bijvoorbeeld dat mensen afgeleid zijn door een telefoon en vergeten het alarmsysteem uit te schakelen alvorens verder te lopen in de woning. Met als gevolg gaat het alarm af.
Selectief beveiligen is ook een optie. Bijvoorbeeld op de benedenverdieping een detector in alle ruimtes en op de bovenverdieping alleen in de gang. Tweede mogelijkheid: compartimentering. Je legt dan alle waardevolle spullen in een beperkt aantal ruimtes en beveiligt die optimaal. Ons advies? Beveilig de buitenperimeter van je woning, dat zijn alle ruimtes met ramen of deuren naar buiten toe.
Bij de meeste alarmsystemen hoort tegenwoordig een app. Met die app bedien je vanop afstand je alarmsysteem. Voordeel? Overal ter wereld je alarmsysteem aan- en uitzetten. Of je geschiedenis bekijken. Of je bedient zelfs je garagepoort, verlichting, tuinsproeiers, …
Meestal krijg je een premiekorting voor de diefstalverzekering, tenminste als de installateur erkend is door binnenlandse zaken.
Particulieren zijn best voorzichtig bij het aanvragen van de extra korting. De verzekeringsmaatschappij zal wie slachtoffer is geworden van een inbraak niet uitbetalen als je het alarmsysteem niet hebt ingeschakeld. Je onderhoud dient ook steeds op tijd te gebeuren of de verzekeraar ligt wederom dwars.
Daarnaast is de korting die je krijgt een zeer klein bedrag. De diefstalverzekering is meestal een onderdeel van de brandverzekering. De jaarlijkse premie die je betaalt om je te verzekeren tegen inbraak is vaak zeer klein. Meestal zelfs minder dan 100 euro. Het gaat dus om een besparing van 10 euro of minder per jaar.
Een polis tegen diefstal verzekert verdwenen spullen en schade veroorzaakt door de inbreker. Vernielingen van goederen in huis zitten ook in het pakket. Bijvoorbeeld een geforceerde binnendeur of stukgeslagen vitrinekast. De vergoeding is gewaarborgd voor het werkelijke verlies. Met andere woorden: de waarde op het moment van de diefstal of de nieuwwaarde min de slijtage. Een diefstalverzekering bevat een groot aantal algemene voorwaarden, maar verschilt volgens verzekeringsmaatschappij. Je kunt ze ook afsluiten als optie bij je woningverzekering.
Er zijn enkele spelregels om aanspraak te maken op een tussenkomst van de verzekering. Ook hier weer: ze variëren van verzekeraar tot verzekeraar. Concreet? De woning is regelmatig bewoond. Hou rekening met een maximum tot 90 nachten per jaar afwezigheid. De bewoners nemen een minimum aan preventiemaatregelen. De toegangsdeuren zijn minstens uitgerust met een cilinderslot. Bij afwezigheid gaan alle toegangsdeuren op slot en alle vensters dicht. Soms komt de verzekeraar de woning inspecteren en (eventueel) extra preventiemaatregelen opleggen. Maar dat gebeurt alleen bij hoge verzekeringsbedragen.
Op basis van de zogenaamde evaluatieroosters (vragenlijsten) bepaalt je maatschappij het te verzekeren kapitaal. Net zoals bij de brandverzekering. Dat bedrag verzeker je dan volledig of voor de helft. Vragenlijsten niet correct ingevuld? Of je huis bewust onderverzekerd? Opgelet, de maatschappij past in geval van schade de evenredigheidsregel toe. Je krijgt dan evenveel terug als het bedrag waarvoor je verzekerd bent.
Diefstalverzekeringen stellen voor de inhoud bepaalde vergoedingsgrenzen vast. Die komen overeen met de maximumbedragen van de schadevergoeding vermeld in de bijzondere voorwaarden van het diefstalverzekeringscontract. Voor …
Als je een alarmsysteem wenst, kies je best voor kwaliteit. Daarom kies je beter voor alarmsystemen die Europees ‘grade 2’ gekeurd zijn. Deze inbraakalarmen zijn zeer uitvoerig getest. Ze voldoen aan strenge kwaliteitsnormen.
Het grote nadeel van niet gekeurde alarmsystemen is dat ze vaak vals alarm geven. In het begin ga je je zorgen maken voor niets. Na verloop van tijd ga je niet meer alert reageren op een alarm. Er treedt gewenning op en je denk dat het wel weer een vals alarm is.
Het beste alarmsysteem is er één dat een inbraak detecteert alvorens de dief binnen in je woning is. Buitendetectoren detecteren een inbraak als de inbreker in de tuin is. Maar veel buitendetectoren zijn wel gevoelig voor valse alarmen omdat ze buiten hangen. De weerkaatsing van de zon in de detector, vogels, katten of andere dieren en hagel etc. Dit zijn allemaal zaken die een vals alarm kunnen veroorzaken. De meeste buitendetectoren combineer je dan ook best met camerabewaking voor de verificatie. Zo maak je je bijvoorbeeld niet onnodig zorgen als de buitendetector af gaat door de kat van de buren.
Een alarmsysteem met magneet / tril contacten is in veel gevallen één van de beste alarmsystemen. Deze sensoren detecteren trillingen op ramen en deuren. Het alarm gaat af als de inbreker op een raam of deur klopt of erin boort. De detectie gebeurt dus als de dief nog niet binnen is. De kans op valse alarmen is hier vergeleken met buitendetectoren zeer klein.
Het beste alarmsysteem is dus een alarmsysteem dat volgens de Europese wetgeving risico ‘graad 2’ gekeurd is en waar men werkt met magneet / tril contacten om een inbraak te detecteren alvorens de inbreker in je woning is.